En hälsning från Flamman styrelse:

Flamman vinner Årets föreningsinsats tack vare er !!

För 22 år sen bestämde sig Juan Paez för att starta Flamman Ungdomarnas Hus.

I ett av de områden som genom åren haft stora sociala problem insåg Juan snabbt att de barn och ungdomar som växte upp här inte fick samma möjligheter som sina kamrater från andra områden.

Varför skulle människor ha sämre möjligheter i Kroksbäck än de från andra rikare områden? Varför ska Ahmed dela ett litet rum med flera syskon och knappt ha ett bord att göra sina läxor på? Varför ska han aldrig ha råd att köpa godis ens på lördagar? Varför ska han inte få den hjälp som behövs i skolan? Varför ska han behöva hoppa av skolan? Varför ska vuxenvärlden svika honom gång på gång? Varför ska han inte komma in på gymnasiet? Varför ska hans syskon gå samma väg till mötes? Varför ska det vara så svårt att komma in på arbetsmarknaden?

I vår verksamhet som startade 1997 såg vi från första dagen barn som gick hungriga hela dagar. Barn som kunde gå med ihåliga skor hela vintrar. Barn som hade det tufft hemma och i skolan. Vi såg många livsöden. Vi såg orättvisor utifrån barnens ögon. De som aldrig kunde köpa en korv med bröd. De som inte kunde vara med i fotbollsklubben på grund av 100 kronor i medlemsavgift och behövde lämna klubben ett tag när det var dags att betala medlemsavgift.

De är dessa barn som Juan och kollegorna gjort allt för att förändra livet för. Att ge unga tron på sig själva, skapa möjligheter i livet för, erbjuda aktiviteter i tusentalet, möjligheter till studier och jobb och mycket mer är bara en liten del av historien. Många vuxna kan idag vittna om vad Juan och verksamheten har betytt för dem.

Juan som inte haft en frånvaro dag på jobbet på 22 år, aldrig varit sjuk ens och vars hjälp till medmänniskor sträckt sig långt över flammans verksamhet. Det kan många grannar, vänner och medmänniskor vittna för. Juan har fått vara tuff när det behövs och otroligt hjälpsam och givmild när det varit behovet.

Juan såg många unga med vårt stöd ta sig ut och lyckas fantastiskt bra. Barn som växte upp i verksamheten och blev läkare, ekonomer och fotbollsspelare.

En liten del av dessa barn hamnade tyvärr snett i livet. I över 22 år har vi stöttat även er som gjorde det. Många av er lyckades vända era liv och det är vi mycket glada för. De som ännu inte gjort det, ger vi aldrig upp på.

Kvällar, helger, 7 dagar i veckan, månad efter månad, år efter år. 22 år har vi stått där i ur och skur. Aldrig med en stängd dörr för någon.

Vi tror på er gårdagens, dagens och morgondagens barn. Ni är våra vardagshjältar och vi ger oss inte tills ni har lyckats.

Men det är inte bara barnen som har farit illa. Det fanns och finns en väldig socioekonomisk problematik för hela familjer. Föräldrar som inte har jobb att gå till. Som inte kommer in på arbetsmarknaden på decennier. Vi finns till stöd för hela familjen. Tveka inte att höra av er till oss.

Flamman startade för att det brann i hjärtat och själen på alla de som gett sitt allt för verksamheten. För alla barn och ungdomar som besökte verksamheten och blev fast. Det blev en del av verksamheten. Flamman blev en livsstil för generationer av barn. Sju dagar i veckan.

Flamman brinner för barnen skrev Sydsvenskan som rubrik på en artikel 1997. 22 år senare brinner den elden starkare än nånsin och det är bara början.

Idag brinner vi för hela Malmös alla barn. Med socialt förebyggande verksamhet över hela Malmö, insatser regionalt och även nationellt så är det bara början på vår resa.

Nu vinner vi ännu ett pris som vi är stolta över. Vi har tilldelats Årets Föreningsinsats! Ett stort Tack skulle vi vilja tillägna alla er i Kroksbäck och Malmö, barn som föräldrar som möjliggjort allt vi uppnått tillsammans med er. Vi har alltid varit och är en enda stor familj!

Vi vill också tacka alla som möjliggjort vår väg. Politiker, tjänstemän, näringsliv, eldsjälar, föräldrar, ideella krafter, unga ledare, och alla barn och ungdomar som varit med och är med på resan!

Tack! Mot nya höjder tillsammans med er.

Styrelsen
Flamman